Kompostownik to miejsce, gdzie wyrzuca się odpadki organiczne takie jak skoszona trawa, chwasty, czy obierki od owoców, aby powstał z nich zdrowy naturalny nawóz do roślin. Kompostownik zwykle znajduje się w ogrodzie i jest dosyć duży. Tymczasem minikompostownik możemy założyć nawet na tarasie lub balkonie mieszkania w bloku.
Korzystając z nowoczesnego pojemnika do kompostowania, ograniczymy intensywny zapach rozkładającej się substancji organicznej do minimum, urządzenie nie będzie więc uciążliwe ani dla nas, ani dla naszych sąsiadów. Własny kompostownik wpisuje się idealnie w ideę życia w duchu zero waste, która zachęca do ograniczenia ilości produkowanych odpadów. Dzięki kompostowaniu w sposób ekologiczny zagospodarujemy większość z organicznych odpadków powstających w naszym gospodarstwie domowym. Sprawdź, jak założyć minikompostownik na balkonie.
Dlaczego warto mieć domowy kompostownik?
Zgodnie ze stylem życia zero waste powinniśmy dążyć do maksymalnego zredukowania produkcji odpadów oraz do optymalizacji procesu ponownego wykorzystania tych już powstałych. Pomoże nam w tym kompostownik, do którego trafiać będą tak zwane odpady biologiczne.
Warto wiedzieć co można umieścić w domowym kompostowniku. Wrzucamy do niego takie odpady jak:
– obierki oraz pozostałości surowych owoców i warzyw,
– skorupki po jajkach- najlepiej rozdrobnione,
– liście, kwiaty, i łodygi roślin doniczkowych i balkonowych,
– fusy z kawy,
– resztki herbaty,
– torebki od herbat- pod warunkiem, że są całkowicie papierowe bez zawartości plastiku,
– trociny i siano z terrariów i klatek dla zwierząt domowych takich jak na przykład królik miniaturowy, czy świnka morska,
– resztki suchej karmy dla zwierząt,
– niewielkie ilości niezadrukowanego papieru,
– małe pudełka z tektury naturalnej niepokryte folią- najlepiej rozdrobnione,
– popiół i resztki z grilla drzewnego.
Warto też wiedzieć, czego nie wrzucać do kompostownika. Są to:
– gotowane warzyw i owoce, ponieważ łatwo gniją,
– mięso, gdyż psuje się i gnije,
– nabiał, który także podlega procesom gnilnym,
– różnego rodzaju słone i tłuste odpadki ze stołu,
– skórki owoców cytrusowych,
– skórki bananów.
Pozostałości po cytrusach i bananach łatwo pleśnieją i wytwarzają związki o działaniu antybiotykopodobnym, co może zakłócić i spowolnić proces rozkładu resztek organicznych w kompostowniku.
Jak założyć kompostownik na balkonie?
Założenie kompostownika na balkonie, czy tarasie nie jest trudne. Wystarczy w markecie budowlanym lub sklepie ogrodniczym zakupić specjalny pojemnik przeznaczony na minikompostownik, a następnie ustawić go na balkonie i rozpocząć jego aktywne użytkowanie.
Przyjrzyjmy się zakładaniu i obsłudze kompostownika w kilku prostych krokach:
Krok 1 Rozdrobnienie odpadków organicznych.
Przed wrzuceniem do pojemnika obierek owoców i warzyw, czy innego rodzaju resztek roślinnych, a także papierowych, powinniśmy je najpierw możliwie jak najbardziej rozdrobnić. Znacznie ułatwi to i przyspieszy procesy ich biologicznego rozkładu. Fermentacja rozdrobnionych resztek organicznych przebiega znacznie efektywniej niż takich nierozdrobnionych.
Krok 2 Zapewnienie optymalnej wilgotności w kompostowniku.
To bardzo ważna kwestia. Częstym problemem jest zbyt duża wilgotność masy kompostowej. Niestety może to prowadzić do je pleśnienia, dlatego, jeśli zauważymy, że kompost jest bardzo mokry, wówczas dołóżmy do niego nieco suchego siana lub liści i dokładnie wymieszajmy.
Może się również zdarzyć, że wierzchnia część masy kompostowej będzie zbyt szybko ulegać przesuszeniu, co także nie jest korzystne. W przypadku wystąpienia takiego problemu połóżmy po prostu na wierzch kompostu mokrą gazetę lub papier (oczywiście nielaminowany).
Krok 3 Prawidłowe dorzucanie nowych odpadów do pojemnika.
Jeśli nieustannie będziemy dorzucać nowe odpady na wierzch pryzmy kompostowej, wówczas nie tylko zakłócimy prawidłowy przebieg procesów rozkładu masy organicznej i znacznie go wydłużymy, ale również spowoduje to masowe pojawianie się uciążliwych muszek owocowych w naszym kompostowniku. Aby tego uniknąć, wystarczy każdą nową partię odpadów dokładnie wymieszać łopatką albo kijem z resztkami, które już od jakiegoś czasu znajdują się w pojemniku.
Krok 4 Napowietrzanie kompostu.
Proces fermentacji będzie przebiegał bez zakłóceń tylko wtedy, gdy zapewnimy resztkom organicznym stały dopływ powietrza. Dlatego, warto raz na kilka dni dokładnie przemieszać całą zawartość pojemnika, dzięki czemu efektywnie napowietrzymy kompost.
Krok 5 Zabezpieczenie kompostownika przed działaniem niskiej temperatury.
Pojemnik do kompostowania umieszczony na balkonie lub tarasie jest szczególnie narażony na niekorzystne działanie niskich temperatur zimą. Temperatura we wnętrzu kompostownika nigdy nie powinna spadać poniżej 10 stopni, ponieważ wtedy ustaną w nim procesy fermentacyjne. Aby temu zapobiec, powinniśmy ocieplić pojemnik kompostownika styropianem.
Proces kompostowania trwa zazwyczaj kilka miesięcy. Przyspieszymy go, dbając o jak najdokładniejsze rozdrabnianie odpadków wrzucanych do kompostownika oraz regularnie mieszając jego zawartość. Możemy również skorzystać z dostępnego w sklepach ogrodniczych specjalnego nawozu przyspieszającego kompostowanie, który dorzucamy do zawartości pojemnika i dokładnie mieszamy z resztkami roślinnymi.
Gotowy kompost powinien mieć postać ciemnobrązowej lub czarnej masy o zapachu świeżej ziemi. Możemy go wykorzystać do nawożenia roślin balkonowych, tarasowych oraz doniczkowych roślin domowych. Stanowi on również świetne bogate podłoże kwiatowe. Pamiętajmy, aby nie używać kompostu, jeśli wyczujemy w nim wyraźny zapach pleśni, ponieważ wtedy zaszkodzi on roślinom.